Wheaten.gif (12084 bytes)

glasbrun.gif (6027 bytes)

En Wheaten är en tålig och robust hund, den är väldigt intelligent, det innebär att den lär sig dumheter lika fort som det du vill lära den. Som det framgår av namnet härstammar den från Irland. Det sägs att den var tjuvjägaren bäste vän därför att den inte skäller så mycket. Den är inte utpräglad för något ändamål, utan på Irland användes den till vad man hade behov av. t.ex jakt, vakt , vallning m.m. Här i Sverige är den mest sällskapshund, men det finns många duktiga hundar i lydnad, bruks, agility, räddning m.m. Den fodrar en fast hand och att du är konsekvent i din uppfostran.

De tappar inget hår, så du måste lägga ner mycket tid på att kamma, speciellt när de är juniorer och byter sin valppäls, annars bildas det tovor.  Du kan bada den så ofta du vill bara du använder rätt shampoo. Klippning bör ske 4 ggr per år och skall du ställa ut din hund blir det inför varje utställning.

glasbrun.gif (6027 bytes)

Lotta10.jpg (13254 bytes)Lottatext.gif (3736 bytes)

       e Amuch Such Nuch Lontree Lucky Star

       u Int Norduch Tenikedon Katinka

Vi fick se en Irish Softcoated Wheaten år 1985 på en utställning.  Där träffade vi även Gunvor och Sulo Oksanen Kennel Tenikedon och träffade deras tik Tenikedon Katinka. Vi bokade en tikvalp efter henne, men efterfrågan på valpar efter henne var stor och vi fick vänta tills 1987 innan vi fick får valp. Hennes namn var Tenikendon Julkkis, ett underbart litet knyte. Vi tävlade i lydnad ett par gånger och hon gjorde BOK prov. Hon blev 12 år gammal, hon var en underbar hund och vi kommer alltid att sakna henne.

Lottaavktext.gif (21875 bytes)

glasbrun.gif (6027 bytes)

Mollie.jpg (6658 bytes)

Mollietext.gif (5198 bytes)

      e Amuch Such Nuch Gleanngay Rave On

      u Such Tenikedon Julkkis

Mollie var en pigg och jättetrevlig tik, hon var glad mot alla, människor son hundar. Tyvärr råkade hon ut för en olycka vi miste henne när hon var 7 år.

Mollieavkommor.gif (10958 bytes)

glasbrun.gif (6027 bytes)

Julia.gif (35964 bytes)

Juliatext.gif (3100 bytes)

e Such Mountain Mans Honky Tonk Man

u Such Jegulinis Have A Happy Year

 

Julia är en tik vi haft på foder, hon har levt med oss långa tider, när vi ställt ut henne, samt när hon haft sina valpar,  så vi vet att hon är en snäll och trevlig tik. Vi har behållit en tik efter henne Jegulinis Diana.

e Such Movin On AC Cobra

u Jegulinis Jungle Julia

 

Dagny.GIF (11927 bytes)Dagnytext.gif (2607 bytes)                                 2 cert

                e Movin On Tomasa De Pantera

                     u Jegulinis Jungle Julia

 

På bilden är hon 5 mån

glasbrun.gif (6027 bytes)

Startsidan   Jegulinis   Wheatenrasstandard   Finland

Wheatenalbum Wheatenvalpar  Länkar   Nytt    Gästbok

Cairnterrier